“Ik ben nooit boos”

Mevrouw zegt dit met volle overtuiging als ik haar vraag naar minder leuke emoties in haar leven. “Tja, ik heb wel dingen meegemaakt in mijn leven hoor, maar dat heb ik allemaal wel een plekje gegeven. Mijn rugpijn heeft daar volgens mij niets mee te maken. Ik denk dat mijn houding gewoon niet zo goed is, ik zit altijd krom achter mijn computer.” Als ik haar vraag hoe lang ze al last heeft, zegt ze: “15 jaar.” En zit ze dan zo lang achter de computer dagelijks? Niet echt, misschien 3 uurtjes per dag.

In dit korte gesprek vallen mij een paar dingen op, waar ik op zijn minst vraagtekens bij zet.

Ten eerste: Hoe kan het dat massa’s mensen hele dagen voor hun werk achter de computer zitten, krom gebogen, en daar niet per se last van hebben en zij wel met die 3 uurtjes per dag?

Ten tweede: De uitspraak ‘ik ben nooit boos’. Nooit? En tijdens die vervelende gebeurtenissen in haar leven dan?

Als iemand zegt ‘ik ben nooit boos’ of ‘ik heb geen onderdrukte emoties’ gaan bij mij al alarmbelletjes rinkelen. Niet dat ik per se wil dat iemand onderdrukte emoties heeft, maar de kans is namelijk super klein dat die er niet zijn. Je bent een mens met gevoelens, of je nu wilt of niet. Vanaf kind af aan gebeuren er dingen in je leven die niet leuk zijn en waar jij mee moet dealen. Als volwassene kun je dat misschien goed, maar als kind is dat moeilijk. Je begrijpt veel dingen niet. Daar komt bij dat je brein je helpt. Emoties die te moeilijk zijn of te intens, worden weggestopt. De herinnering er aan wordt vervaagd zodat je er geen last meer van hebt. Lijkt het…

De spanning die er ontstaat van het onderdrukken blijft. Het lichaam gaat daar op reageren met signalen, zoals rugpijn. En laat boosheid nu de nr. 1 emotie zijn die dit soort klachten veroorzaakt.

Mensen willen dit vaak niet horen. Ze willen een lichamelijke oplossing voor hun lichamelijke probleem. Het beste nieuws dat je over klachten kunt krijgen is juist dat ze psychosomatisch zijn, dus pijn met een psychische oorzaak. Want dan ben je niet meer hulpeloos, dan kun je zelf je klacht (met een beetje hulp) oplossen.

Welk deel in jou ziet er tegenop om verder te kijken naar wat er van binnen leeft? Zit daar een bepaalde angst om een heftige emotie uit het verleden weer te voelen? Nergens voor nodig. Je hebt het namelijk al overleefd. 😊