rugpijn

‘Het komt door mijn slechte houding’

Als ik een euro kreeg voor elke keer dat iemand in mijn praktijk zegt ‘mijn klachten komen door mijn houding’, dan had ik niet meer hoeven te werken. Nou ja, dat is overdreven, maar toch.. de overtuiging dat een slechte houding klachten veroorzaakt komt heeeel veel voor.

In hoeverre is dat nou écht zo? Krijg je van computerwerk chronische nek/schouderklachten? Is die muisarm echt? Is het vragen om problemen als je niet netjes recht voor je beeldscherm zit?

Je weet zelf vast het beste hoe beroerd je houding is, dat kan ik zo niet beoordelen. Zit je echt super krom voor je beeldscherm, 8 uur lang en voel je constant een zeurende pijn als je dat doet? Dan zou je vast verbetering merken als je wat rechterop gaat zitten.

Maar dat soort klachten hoor ik nooit. Wat ik wel hoor:

-Pijn aan nek en schouders met enige regelmaat, maar niet elke dag.

-Bij schuin zitten of schuin naar de tv kijken, binnen 10 minuten last van nek.

-Na een paar uurtjes achter de computer stijve nek en schouders.

-Wisselende klachten zoals tennisarm, muisarm, nekpijn, hernia, hoofdpijn, etc.

-Al 20 jaar hetzelfde werk doen, maar pas sinds 5 jaar klachten.

Hoe kan het dat veel mensen nu, met alle ergonomische toepassingen die ze tot hun beschikking hebben, werkgerelateerde klachten ontwikkelen? Zeker ten opzichte van vroeger, toen ze met loodzware typmachines werkten? Waarom hebben mensen nu carpaal tunnel syndroom, muisarmen, tennisarmen, terwijl het werk in de loop der jaren juist lichter is geworden? Het is niet heel logisch.

Gelukkig heeft niet de hele wereld hier last van. Er zijn mensen die veel meer uren dan jij achter een scherm zitten, krom, en daar totaal geen last van hebben.

Bovendien onderschat je de kracht van je lichaam als je denkt dat je pijn komt van het niet kaarsrecht zitten. Je lichaam is sterk. Dat gaat niet zomaar kapot. Mensen kunnen behoorlijk zwaar lichamelijk werk verrichten, dus hoe groot is de kans dat kantoorwerk je rug of nek verknalt?

Er zijn nog andere dingen, die voor het ontstaan van dit soort klachten kunnen zorgen. De drang om alles goed te willen doen, werkdruk, de lat hoog leggen, te veel activiteiten voor wat je aan kunt, werk doen dat geen voldoening geeft, je niet gewaardeerd voelen, altijd van alles moeten, geen eigen keuzes kunnen maken, etc.

Natuurlijk is de simpelste oplossing bij klachten even kijken naar hoe je zit te werken, maar als je klachten blijven aanhouden zonder echt een goede reden, wil je lichaam je misschien iets anders vertellen.