Iedereen heeft een verhaal

Heb je dat wel eens gehad? Dat je ergens bent met mensen die je nog niet kent en dat je een beetje scant welke mensen je interessant lijken? Bij wie zou je willen zitten en met wie zou je willen praten?

Uiteraard kom ik vaak in dat soort situaties, vanwege de opleidingen en cursussen die ik al jaren doe. Elke keer weer een nieuwe groep, waar ik mijn plekje in moet vinden. En zo veel verschillende mensen. De een meer aanwezig dan de ander. De een meer opvallend dan de ander.

Ik weet niet of jij dan wel eens gehoopt had om met iemand in contact te komen en dat je toch bij iemand anders wordt neergezet of dat er gewoon geen plaats meer is bij degene die jij had ‘gekozen’? Dan is de kans aanwezig dat je al bij voorbaat denkt: nou, dit wordt lekker saai. Balen dat ik nu hier moet zitten. En je kunt gelijk hebben, misschien is het wel een super saai persoon.

Maar weet je wat ik in de jaren heb ervaren? Dat het meestal helemaal niet waar is! Heel vaak wordt je verrast. Tenminste, als je er voor open staat en nieuwsgierig bent naar iemand. Iedereen heeft een verhaal. Niet allemaal even dramatisch of spectaculair, maar iedereen is uniek en heeft daardoor iets bijzonders. Vraag eens door. Waarom doe je het werk wat je doet? Wat zou je nog willen in je leven? Luister eens naar wat iemand heeft meegemaakt en hoe dat hem of haar heeft gevormd. Gek genoeg hebben we vaak ook meer gemeen met iemand dan dat we in eerste instantie denken. Hebben jullie misschien allebei een ouder verloren? Hebben jullie allebei hetzelfde werk gedaan of hebben jullie dezelfde hobby? Hebben jullie kinderen van dezelfde leeftijd en dealen jullie met dezelfde problemen?

Als je ervan uitgaat dat iedereen een verhaal heeft, kun je er nieuwsgierig naar zijn wat diegene te vertellen heeft. Jouw verhaal ken je toch al, dus het is ook wel leuk om eens te luisteren naar dat van de ander, toch? Misschien kun je er nog iets van opsteken. 😉