Hoe vind je een goede therapeut?

Hoe vind ik een goede therapeut? Een vraag waar veel mensen mee rondlopen. Bestaat ‘een goede therapeut’ wel? Is het niet zo dat het ook persoonlijk is? Met de één heb je een klik, met de ander niet zo of helemaal niet. De werkwijze verschilt ook per therapeut en dat heeft niet zoveel te maken met goed of slecht, gewoon anders. Natuurlijk is er wel bepaald gedrag wat niet passend is voor een therapeut. Het zou mooi zijn als je die signalen op tijd oppikt.

Wat zijn dingen waar je op kunt letten?

De juiste opleidingen en erkenningen door beroepsorganisaties zijn belangrijk, maar daar heb je als leek niet veel verstand van en het is geen garantie dat iemand ook echt iets voor je kan betekenen.

Er zijn veel meer andere eigenschappen die van belang zijn. Je kunt nog beter iemand zonder diploma’s hebben die echt naar je luistert dan een volleerd psycholoog of arts die een vorm van therapie gebruikt die schadelijk voor je is.

Wat een goede therapeut mijns inziens nooit mag doen:

 1. Zeggen dat wat je overkomen is je eigen schuld is of dat je het uitgelokt hebt.
 2. Persoonlijke informatie gebruiken waar het niet voor bedoeld is.
 3. Het geloof gebruiken om te zeggen dat je slecht bent of gezondigd hebt.
 4. Je veroordelen nadat je eerlijk hebt verteld over je verslavingen.
 5. Zeggen dat je er maar mee moet leren leven en dat er geen hulp voor je is.
 6. Zeggen dat je bepaalde dingen niet had moeten doen.
 7. Vertellen dat zij zelf bepaalde keuzes niet zouden maken die jij hebt gemaakt.
 8. Zeggen dat wat jij meegemaakt hebt geen echt trauma is.
 9. Je verhaal bagatelliseren en er niet serieus op ingaan.
 10. Laten merken dat jouw overtuigingen en leefstijl niet goed zijn.

Je kunt ook een aantal vragen stellen voordat je aan de behandelingen gaat beginnen. Zo krijg je meteen een beeld van wie hij of zij als mens is. Voel je niet beschaamd hoor, je mag toch het een en ander uitzoeken voordat je je ziel en zaligheid daar op tafel legt?

 1. Wat heb jij zelf gedaan aan persoonlijke ontwikkeling?

Een therapeut die niet zelf een proces van heling en ontwikkeling doormaakt, kan jou ook niet helpen. Hij/zij moet professioneel genoeg zijn om te weten dat iedereen dit nodig heeft.

 1. Heb je een website of Social Media pagina? Je kunt daar namelijk zien of de inhoud met jou resoneert.
 2. Hoe sta je er in als ik spirituele ervaringen met je deel?

Echte heling vindt plaats op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Het kan zijn dat een therapeut hier niet in gelooft, maar als jij dat wel doet, wil je ook een therapeut die hier open voor staat.

 1. Ik heb gelezen over een bepaalde therapie/visie xxx. Wat vind jij er van?

Het zou zo moeten zijn dat hij/zij open staat voor andere zienswijzen. Meteen afwijzen en bot reageren is een teken dat diegene alleen gelooft in zijn/haar eigen visie.

 1. Wanneer heb je voor het laatst een cursus gedaan/ je verdiept in nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied?

Goede therapeuten willen blijven leren en ontwikkelen en deze kennis ook op hun eigen ontwikkeling toepassen.

 1. Wat is je visie op trauma en jeugdtrauma?

Trauma heeft te maken met de impact die het op jou en je zenuwstelsel heeft, niet met de gebeurtenis zelf. Een therapeut die dat niet snapt, heeft die weg nog te gaan. Een therapeut moet ook de impact van nare jeugdervaringen op je volwassen leven erkennen en meenemen in de behandeling, anders blijft het te veel aan de oppervlakte. Nare jeugdervaringen gaan over meer dan misbruik en mishandeling, het is ook niet gezien worden, niet goed genoeg zijn.

 1. Doe je nog meer dan alleen praten?

Iedereen heeft zijn eigen werkwijze, maar het is aan te raden om zelf thuis ook iets te doen te krijgen. Schrijfoefeningen, lichaamsbewustzijn, mindfulness, yoga, etc. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid in je proces.