fbpx
Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt steeds populairder. Het wordt tegenwoordig ook voor cosmetische doeleinden toegepast in het gezicht, om de huid te stimuleren en de onzuiverheden van de huid te behandelen.

De behandeling van bindweefsel

 

Een massagetherapeut gebruikt bindweefselmassage en/of cupping op diverse delen van het lichaam om klachten effectief te behandelen. Veel mensen denken dat massage alleen maar op de spieren toegepast wordt. Juist het bindweefsel heeft de neiging om te verstrakken en hierdoor ook de spieren te beïnvloeden. Bindweefsel en spieren zijn letterlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als het bindweefsel te veel verkleeft raakt met de spieren kan dat pijnlijk zijn en kun je het gevoel krijgen dat je letterlijk te strak in je vel zit. Behandeling van alleen spieren zonder het bindweefsel aan te pakken is een gemiste kans om klachten effectiever te kunnen verlichten. Het cuppingglaasje en de bindweefselmassage helpen het bindweefsel soepeler te maken en verklevingen op te lossen.

 

Doet bindweefselmassage pijn?

Bindweefselmassage doet alleen pijn als het bindweefsel inderdaad verstoord is en te strak staat. Tijdens de behandeling kan de huid behoorlijk rood worden. Ook na de behandeling kan het een paar dagen best gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Schrik daar niet van. De eerste keer is meestal het ergste, omdat er waarschijnlijk lange tijd niets aan gedaan is.

Een therapeut zal meestal wel zeggen dat het wat gevoelig kan zijn de dagen na de behandeling, maar dat het daarna vanzelf over gaat en dat het dan waarschijnlijk beter voelt dan voordat je de behandeling onderging. Waarom zegt een therapeut dan niet dat het wellicht echt pijn gaat doen? Ten eerste omdat je er dan op gefocused zal zijn en dan gaat het juist veel pijn doen. Het omgekeerde van een placebo effect, het nocebo effect, kan er voor zorgen dat je meer pijn ervaart als dat verteld wordt. Ten tweede, is het lang niet altijd van toepassing. Het is ook niet altijd te voorspellen wie er wel last van krijgt en wie niet. Er zijn mensen die amper pijn hebben tijdens de behandeling en zich daarna behoorlijk beurs voelen gedurende een aantal dagen en er zijn mensen die pijn ervaren tijdens de behandeling die daarna weer geen last hebben. En alles wat daar tussenin zit is mogelijk.

Als je behandeling door een erkende therapeut is gedaan, is de kans groot dat het niet aan de behandeling ligt, maar dat jouw lichaam gewoon heftig gereageerd heeft. Geef het aan als je veel last hebt gehad, dan kan de therapeut daar een beetje rekening mee houden de volgende keer.