Chronische pijn of vage, onverklaarbare klachten?

Pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is, wordt al chronische pijn genoemd. Dat is niet fijn, want veel mensen krijgen ook nog te horen dat ze er maar mee moeten leren leven. Er is namelijk voor veel klachten geen oplossing. Je kunt pijn en ongemak wel aanpakken met medicijnen, maar zodra je er mee stopt, komt de pijn weer terug. Dat is dus geen genezen, maar onderdrukken. Wist je dat meer dan 90% van de chronische (pijn)klachten wél op te lossen is? Niet met medicijnen en pijnstillers, maar door nieuwsgierig te zijn naar wat de oorzaak van je klacht is.

Waar komt de pijn vandaan?

Een klacht komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je lichaam raakt eerst om een bepaalde reden uit balans, waarna het lichaam klachten gaat maken. Ik wil graag met jou samen er achter komen wat de reden is dat jouw lichaam uit balans is geraakt. Eerst moet je de lichamelijke oorzaken uitsluiten. Dat doe je al door eerst naar de huisarts te gaan en je te laten onderzoeken. Als dat gebeurd is en er is geen logische oorzaak voor de klachten die je ervaart, wat dan? In meer dan 90% van de chronische-pijn-gevallen speelt een psychische/emotionele factor mee. Dat kan betekenen dat het een rol heeft gespeeld in het ontstaan van de klachten. Of dat het in de loop van de tijd invloed heeft gehad op het herstel. Ja, ook als je geen stress ervaart momenteel. En je hoeft ook geen heftige trauma’s te hebben opgelopen in het verleden. Het hoeft niet per se zo te zijn dat er psychische factoren bij jou meespelen, maar als je al jaren met klachten rondloopt, kun je er maar beter wel voor open staan dat het mogelijk is. Als je tenminste echt van je klachten af wilt komen. Je lichaam is in staat om binnen 2 maanden redelijk veel in je lichaam te repareren, denk maar aan een botbreuk. Als je niet herstelt binnen die tijd en zelfs jarenlang met klachten loopt, klopt dat niet. 

Psychosomatische klachten

Een psychosomatische klacht is een klacht waarbij lichaam en geest beiden betrokken zijn. Dagelijks pijn hebben doet iets met je gemoedstoestand. Andersom kunnen negatieve emoties iets doen met de toestand van je lichaam. Dat betekent overigens niet dat je klacht niet echt is of dat je overdrijft. Psychosomatische klachten kunnen pijn veroorzaken die met morfine niet te hanteren is.

Hoe weet je dat het een psychosomatische klacht is?

-De last/pijn die je hebt is niet elke dag even erg.

-Je hebt ook niet de hele dag door even veel pijn, dat wisselt.

-Je voelt verschil bij het aannemen van een bepaalde houding of het doen van een bepaalde activiteit.

-Je voelt iets verlichting door warmte, zoals een douche of pittenkussen.

-Een goede massage of een lichamelijke behandeling geeft in het beste geval tijdelijk verlichting, daarna komt de klacht snel weer terug.

-Scans of foto’s wijzen uit dat er geen fysiek probleem is, of niet voldoende om je klachten te verklaren.

-Je klachten bestaan al langer dan een half jaar.

-Je hebt in het verleden andere klachten gehad, zoals een tennisarm, nek/schouderklachten, hoofdpijn, maag/darmklachten, spanningsklachten, etc.

-Het is vervelend om te zeggen, maar je hebt eigenlijk altijd wel ergens last van.

-Je kunt ervaren dat bij negatieve emoties of spanning je klacht toeneemt.

-Je hebt gehoord dat je er maar mee moet leren leven.

-Er is je tot nu toe geen oplossing geboden, alleen maar tijdelijke verlichting door het onderdrukken van de klachten.

-Je hebt al heel veel therapeuten en therapieën gehad, zonder het gewenste resultaat.

-Je herkent enkele van deze punten bij jezelf:

*Je zorgt meer voor anderen dan voor jezelf.

*Je bent perfectionistisch en je hebt de lat hoog liggen voor jezelf.

*Je hebt moeite met het uiten van emoties, je stopt ze liever weg.

*Je bent hard voor jezelf, niet zeuren, maar doorgaan.

*Je maakt je regelmatig druk over wat anderen van je vinden. 

*Je hebt dingen meegemaakt in je verleden, die je niet zou toewensen aan je eigen kinderen of je beste vriend(in).

*Je gaat over je eigen grenzen om aan de behoeften van anderen tegemoet te komen. 

*Je zit veel in je hoofd, kunt goed beredeneren en relativeren, maar je hebt niet zulk goed contact met je lichaam.

*Je bent hooggevoelig, spiritueel of religieus.

*Je voelt weerstand als je je bedenkt dat je klacht psychosomatisch zou kunnen zijn. 

Niet alle punten hoeven nu herkenbaar te zijn, ik onderzoek het graag samen met jou.

Wat wil je lichaam je vertellen?

Wanneer psychische/emotionele factoren een rol spelen, kun je je misschien voorstellen dat lichamelijke behandelingen slechts symptoombestrijding zijn. Je verlicht tijdelijk je klacht, maar je klacht zal terugkomen of zich als andere klacht uiten als je de oorzaak niet aanpakt. Als je al veel verschillende behandelingen hebt ondergaan zonder blijvend resultaat, is het wellicht tijd om je open te stellen voor psychische/emotionele verklaringen voor je klacht. Ik help je achterhalen of dit bij jou het geval zou kunnen zijn.

In de meeste gevallen gaat het hierbij over onbewuste, onderdrukte emoties. Meer dan 70% van wat er in ons brein omgaat is onbewust. De kans dat er onbewuste, schadelijke emoties opgeslagen zitten is dus heel groot. Je kunt je namelijk niet alles meer herinneren van vroeger. Dit komt doordat je brein je beschermt door bepaalde emoties en herinneringen weg te stoppen. En dingen die jou in je jeugd zijn overkomen kunnen nu onbelangrijk lijken, maar kunnen op een klein kind wel enorme impact hebben gehad. Het is wel weggestopt, maar niet opgelost. Alles wat de harmonie verstoort, wordt door je lichaam en brein gezien als ‘stress’. Je lichaam kan niet praten, maar het geeft je wel signalen om je te vertellen wat er van binnen bij je leeft. 

Er zijn veel dingen die spanning veroorzaken. Conflicten tussen verschillende delen in jezelf, alles goed willen doen, onzekerheid over wat anderen van je vinden, drama met je ex, gezeur op je werk, gemuts van je familie, etc. Het hoeven geen grote trauma’s te zijn om je toch uit balans te halen. Spanning in je lichaam en je zenuwstelsel zorgen er voor dat de doorbloeding, de stroom van energie en de toevoer van zuurstof niet meer optimaal is. Voel maar eens wat er gebeurt als je een minuutje je vinger afknijpt. Tintelingen, een naar gevoel en ja, zelfs pijn op den duur. Stel je eens voor wat dat voor effect heeft in je lichaam als dit maanden of jaren aan de hand is. Dr. John Sarno ontdekte bij bijna al zijn chronisch pijn patiënten dat dit aan de hand was. Toen hij ze psychische hulp bood en uitlegde waarom ze pijn hadden, verdween de pijn bij de meeste mensen binnen enkele weken. 

De meest voorkomende oorzaken van klachten:

-Onderdrukte, onbewuste emoties zoals boosheid of verdriet (waar je je dus NIET bewust van bent momenteel)

-Familieruzie

-Strenge, religieuze opvoeding

-Niet gehoord of gezien zijn in je jeugd

-Wrok, woede en schuldgevoel

-Innerlijke conflicten

-Gebrek aan eigenwaarde

-Niet naar je innerlijke stem luisteren

-Perfectionisme, de lat hoog leggen

-Jezelf wegcijferen voor anderen

-Extreem zorgzaam

-Stress en overbezorgdheid

-De welbekende ‘druppel die de emmer doet overstromen’

 

Als je denkt: ‘ik ben al bij een psycholoog geweest’ of ‘ik heb dat hoofdstuk al afgesloten’ of ‘ik heb geen onbewuste negatieve emoties’, besef dan dat er toch een reden is waarom je lichaam het nodig vindt om pijnsignalen te maken. Blijkbaar zit er toch nog iets onder de oppervlakte wat vraagt om aandacht.

 

 

Leefstijl

Naast het werken aan emoties, is je algehele leefstijl natuurlijk ook belangrijk in het voorkomen en oplossen van klachten. Hier kun je ook zelf heel veel aan doen. Veel mensen denken dat ze gezond leven, maar is dat wel echt zo? Aandachtspuntjes zijn:

Gezonde voeding (o.a. sapkuren, supplementen en diëten van goede kwaliteit)

Aarden en contact met je lichaam

Vermijden van toxische stoffen in schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en kleding

Voldoende slaap

Vermijden van straling en beeldschermlicht voor en tijdens slaap

Dagelijkse beweging

Wat nu?

Ik kan je helpen met de inzichten die nodig zijn om van je pijn af te komen. Je gaat bij mij én thuis aan de slag om de oorzaken van je pijn aan te pakken en je leert je brein te stoppen met het geven van onnodige pijnsignalen. Ik bied je dit aan in de vorm van een traject, omdat dat de beste kans van slagen heeft. Het traject is heel effectief en geeft veel inzichten, maar is niet geschikt voor iedereen. Het is heel geschikt voor jou als:

-Je alles wilt doen om van je pijn af te komen.

-Je bereid bent om een aantal weken te investeren in jezelf en hier serieus tijd voor vrij te maken.

-Je het ook heel normaal vindt om in jezelf te investeren.

-Je bereid bent alle lichamelijke behandelingen die je op dit moment ondergaat te stoppen.

-Je niet meer afhankelijk wilt zijn van behandelaars voor verlichting van je klachten.

-Je beschikt over een zekere mate van zelfreflectie en bereid bent jouw aandeel in je klachten te zien.

Niet iedereen heeft het in zich om zich 100% in te zetten en durft kritisch naar zichzelf te kijken. Aangezien ik het traject alleen maar wil aanbieden aan mensen waarvan ik denk dat ze echt resultaat kunnen behalen, is een intakegesprek heel belangrijk. Dit is geen verkooppraatje. De investering qua tijd, energie en geld is het dubbel en dwars waard, op voorwaarde dat je twijfels en smoezen aan de kant wilt schuiven. 

Wat kost het en wat krijg je?

  • Doordat jij serieus investeert in je gezondheid, kan ik jouw traject voorrang geven en kun jij in enkele weken al grote stappen hebben gezet. Dit is fijn, als jij je niet kunt veroorloven nog langer met klachten rond te lopen. 
  • Zoveel sessies als er nodig zijn, met een maximum van 10 sessies. De uitgebreide, intensieve sessies zijn afgestemd op waar jij bent in je proces. Ik combineer verschillende technieken en methoden met elkaar, waaronder de beste methode op het gebied van chronische pijn oplossingen. De beste specialisten in de wereld gebruiken deze methode met fantastische resultaten. 
  • Alle informatie en ‘huiswerk’ die je nodig hebt om anders naar klachten te gaan kijken. Je krijgt deze informatie mee in de sessie of in je mail. Bij ‘huiswerk’ kun je denken aan schrijven  over je gedachten en emoties, je irritaties bij anderen, waarom je bepaald gedrag vertoont. Ook geef ik je opties voor films en docu’s, waar je veel van kunt leren. Naast het werken aan je klachten, werk je tegelijkertijd aan je persoonlijke ontwikkeling en leer je jezelf goed kennen. Hier heb je levenslang profijt van.
  • Tijdens je traject mag je me altijd mailen met vragen.
  • Feedback op waar je mee bezig bent geweest thuis. Je hoeft niet alles met me te delen, maar het mag wel als je dat helpt om verder te komen. 

Jouw investering in dit traject is € 2995.

Als je interesse hebt, maak dan een afspraak in de online agenda voor een intakegesprek. Het intakegesprek kost €120 en wordt apart in rekening gebracht. Tijdens deze afspraak krijg je een voorproefje van wat je in het traject kunt verwachten.

Als ik je niet als cliënt aanneem voor het traject, geef ik je altijd iets mee waar je iets aan hebt, bijvoorbeeld een geschikte oefening, behandeling of een homeopathisch middel als ondersteuning.