fbpx
Hypnotherapie

Hypnotherapie en bewustwording

"Until you make the Unconscious conscious, it will direct your life and you will call it ‘Fate.’ " – Carl Jung –

Waar kun je hypnotherapie voor gebruiken?

Met hypnotherapie kun je doordringen tot het onbewuste brein en ontdekken waar, wanneer en waarom het probleem is ontstaan. Dit geeft meestal meer bewustwording en inzicht dat er eerder nog niet was. Als je nieuwe inzichten krijgt, kun je ook op andere manieren gaan reageren.

Je onbewuste brein reageert vanuit primaire behoeften en emoties. Stel dat je als kind geen aandacht en liefde krijgt. Je brein registreert dit als gevaarlijk, want zonder aandacht krijg je misschien niets te eten en dan ga je dood. Als je in die periode leert dat je alleen maar aandacht krijgt als je lief bent, interpreteert het brein dat op een bepaalde manier: ‘Dit is dus wat je voortaan moet doen. Je moet lief zijn, anders vinden mensen je niet aardig. En als mensen je niet aardig vinden, laten ze je in de steek.’

Ook al ben je nu volwassen, je brein reageert nog steeds hetzelfde in situaties waarin jij het gevoel hebt dat mensen je niet zo aardig vinden. Je gaat je aanpassen, pleasen, de behoeften van de ander voorop zetten en jezelf wegcijferen. Je kunt je voorstellen dat het interne spanning oplevert als je jezelf niet kunt zijn. Als je dit consequent doet in je leven, ontstaat er zo veel spanning in je lichaam dat er lichamelijke – en psychische klachten ontstaan. 

Alleen discipline en het voornemen om het anders te doen wordt lastig als je geprogrammeerd bent om steeds te herhalen wat je altijd al gedaan hebt. Daar helpt hypnotherapie prachtig bij omdat je daarmee doordringt tot de kern van het probleem. 

Is hypnotherapie eng of gevaarlijk?

Veel mensen vinden hypnotherapie spannend. Ze denken dat ze de controle niet meer hebben tijdens een sessie en zijn een beetje bang dat er gekke dingen kunnen gebeuren. Dit beeld is gevormd door de toneelhypnose die we vroeger op t.v. zagen. Hierbij liet de hypnotiseur de vrijwilligers gekke dingen doen op een podium, zoals ze rond laten lopen als een kip. Of hij liet ze denken dat ze heel mooi konden zingen en stimuleerde ze dat ook te laten horen. Deze vorm van hypnose is een soort entertainment geworden en is absoluut niet de hypnose die in een sessie gebruikt wordt. Je hoeft je geen zorgen te maken, in een hypnotherapie sessie zoals ik die toepas gebeuren er geen dingen die jij niet wilt.

Is hypnotherapie kwakzalverij?

Vroeger werd hypnotherapie bestempeld als kwakzalverij, maar gelukkig is dat verleden tijd. Tegenwoordig wordt het zelfs door de meeste verzekeraars vergoed. Het blijkt juist steeds vaker dat hypnotherapie een zinvolle bijdrage kan leveren bij o.a. prikkelbare darm syndroom (pds), angsten, stress en pijn.

Hoe verloopt een hypnotherapie sessie?

Tijdens de eerste afspraak spreken we af wat je hulpvraag is voor dat moment. Op basis daarvan maken we een voorlopig behandelplan. Aan het begin van elke sessie bespreken we waar we die dag precies aan gaan werken. Dit is voor ons allebei belangrijk om het kader en de grenzen van de behandeling aan te geven. Gedurende een hypnotherapie sessie ga je in een trance, die vergelijkbaar is met de staat waarin je bent als je mediteert of aan het dagdromen bent. In de meeste gevallen is er tijdens de trance ook communicatie tussen ons. Dat betekent dat ik je een vraag kan stellen en dat jij daar gewoon op kunt antwoorden. Het zal lijken alsof je gewoon wakker bent. Als je na een tijdje uit de trance komt, kan het toch voelen alsof je net uit een diepe slaap komt. Wat cliënten vaak zeggen: “Ik had helemaal niet het gevoel dat ik in trance was. Ik had daar een hele andere voorstelling bij.”

In de dagen en weken er na kun je merken dat je je anders voelt of dat je anders tegen een probleem aankijkt. Er kunnen verschillende kwartjes vallen en je kunt tot mooie inzichten komen, waarmee je echt veranderingen kunt creëren.

Bewustwording door hypnotherapie

In de sessie bespreken we waar je tegenaan loopt. Dat kunnen uiteenlopende dingen zijn. Gebrek aan zelfvertrouwen, conflicten in relaties met andere mensen, terugkerende issues met de kinderen of je partner, levensvragen, etc. Vaak komen mensen tot mooie inzichten als ze zichzelf iets horen vertellen. “Zo heb ik er nooit naar gekeken”, is een uitspraak die ik al vaak gehoord heb. Als je regelmatig problemen ervaart met andere mensen en situaties, kan het verrassend zijn om te ontdekken hoe veel dat met jou en jouw verleden te maken heeft. En dat is goed nieuws. De externe factoren kun je namelijk niet veranderen, maar jezelf wel. Het is jouw probleem, jouw klacht, dus ook jouw verantwoordelijkheid. Afhankelijk van je hulpvraag kan ik je oefeningen meegeven voor thuis. Dat kan zijn een schrijfoefening, of het advies om een boek te lezen of een film te bekijken.  

Het gebruik van essentiële oliën tijdens een hypnotherapie sessie

Het reukcentrum in je brein is nauw verbonden met het deel dat emoties registreert. Daarom maak ik soms tijdens of na een sessie gebruik van pure, essentiële oliën. Dit doe ik om het effect van de behandeling te versterken en om je iets mee te geven dat je thuis extra ondersteuning kan bieden. Lees er hier meer over: