Hypnotherapie

Hypnotherapie en bewustwording

"Until you make the Unconscious conscious, it will direct your life and you will call it ‘Fate.’ " – Carl Jung –

Wil je weten waarom je steeds dezelfde soort situaties en mensen op je pad krijgt?

Ben je er klaar voor om onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld aan te pakken?

Heb je het idee dat sommige problemen diep geworteld zitten bij je?

Wil je begrijpen wat jouw dromen betekenen?

 

Hypnotherapie is een populaire behandelmethode om veel klachten effectief te behandelen.

Meer dan 90% van alles wat we doen en geloven wordt gestuurd vanuit ons onbewuste brein. In de eerste 7 jaar van ons leven wordt onze persoonlijkheid en onze karaktereigenschappen gevormd, op basis van wat we leren van onze directe omgeving.

Waarom hypnotherapie?

Als je als kind geen aandacht en liefde krijgt, ga je je vanzelf aanpassen, zodat je, op welke manier dan ook, krijgt wat je nodig hebt om te overleven. Dit bepaalt het onbewuste brein. Dit deel van je brein reageert vanuit emotie en bepaalt je overlevingsstrategie. Als je in die periode leert dat je alleen maar aandacht krijgt als je lief bent, interpreteert het brein dat op een bepaalde manier: ‘Dit is dus wat je voortaan moet doen. Je moet lief zijn, anders vinden mensen je niet aardig. En als mensen je niet aardig vinden, laten ze je in de steek.’

Ook al ben je nu volwassen, je brein reageert nog steeds hetzelfde in situaties waarin jij het gevoel hebt dat mensen je niet zo aardig vinden. Je gaat je aanpassen, pleasen, de behoeften van de ander voorop zetten en jezelf wegcijferen. Zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken waarin je anders reageert dan dat je zou willen. Met je bewuste brein weet je precies wat je zou moeten doen en waar je mee moet stoppen. Maar alleen discipline en het voornemen om het anders te doen wordt lastig als je geprogrammeerd bent om steeds te herhalen wat je altijd al gedaan hebt. Elke keer trap je weer in die valkuil en snap je zelf niet waarom je er weer ingetrapt bent.

Met hypnotherapie kun je doordringen tot het onbewuste brein en ontdekken waar, wanneer en waarom het probleem is ontstaan. Dit geeft meestal meer bewustwording en inzicht dat er eerder nog niet was. Als je nieuwe inzichten krijgt, kun je ook op andere manieren gaan reageren.

 

Is hypnotherapie eng of gevaarlijk?

Veel mensen vinden hypnotherapie spannend. Ze denken dat ze de controle niet meer hebben tijdens een sessie en zijn een beetje bang dat er gekke dingen kunnen gebeuren. Dit beeld is gevormd door de toneelhypnose die we vroeger op t.v. zagen. Hierbij liet de hypnotiseur de vrijwilligers gekke dingen doen op een podium, zoals ze rond laten lopen als een kip. Of hij liet ze denken dat ze heel mooi konden zingen en stimuleerde ze dat ook te laten horen. Deze vorm van hypnose is een soort entertainment geworden en is absoluut niet de hypnose die in een sessie gebruikt wordt. Je hoeft je geen zorgen te maken, in een hypnotherapie sessie zoals ik die toepas gebeuren er geen dingen die jij niet wilt.

Hoe verloopt een hypnotherapie sessie?

Tijdens de eerste afspraak spreek je af wat het doel van de behandeling is en wat er precies in de behandeling van die dag zal gaan gebeuren. Gedurende een hypnotherapie sessie ga je in een trance, die vergelijkbaar is met de staat waarin je bent als je mediteert of aan het dagdromen bent. Soms is het fijn om te liggen, maar zitten kan vaak ook. In de meeste gevallen is er tijdens de trance ook communicatie tussen de therapeut en cliënt. Dat betekent dat de therapeut een vraag kan stellen en dat jij daar gewoon op kunt antwoorden. Het zal lijken alsof je gewoon wakker bent. Als je na een tijdje uit de trance komt, kan het toch voelen alsof je net uit een diepe slaap komt.

In de dagen en weken er na kun je merken dat je je anders voelt of dat je anders tegen een probleem aankijkt. Er kunnen verschillende kwartjes vallen en je kunt tot mooie inzichten komen, waarmee je echt veranderingen kunt creëren.

Bewustwording

In de sessie bespreken we waar je tegenaan loopt. Dat kunnen uiteenlopende dingen zijn. Gebrek aan zelfvertrouwen, conflicten in relaties met andere mensen, terugkerende issues met de kinderen of je partner, levensvragen, etc. Vaak komen mensen tot mooie inzichten als ze zichzelf iets horen vertellen. “Zo heb ik er nooit naar gekeken”, is een uitspraak die ik al vaak gehoord heb. Als cliënt is het fijn om zelf ook iets te kunnen doen naast de sessie. Het is jouw probleem, jouw klacht, dus ook jouw verantwoordelijkheid. Persoonlijke groei is heel waardevol, ook in het oplossen van klachten. Afhankelijk van je hulpvraag kan ik je oefeningen meegeven voor thuis. Dat kan zijn een schrijfoefening, of het advies om een boek te lezen of een film te bekijken.  

Essentiële oliën

Tijdens of na een sessie kan ik ook gebruik maken van pure, essentiële oliën. Dit doe ik om het effect van de behandeling te versterken en om je iets mee te geven dat je thuis extra ondersteuning kan bieden. Lees er hier meer over: 

Hoeveel sessies?

Het aantal sessies is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt inbrengen, je hulpvraag. Persoonlijke ontwikkeling is heel breed en er valt altijd aan iets te werken. Sommige mensen gaan standaard eens in de paar weken naar een coach of therapeut, om te kunnen praten en te reflecteren op zichzelf. Maar het kan ook zijn dat je komt voor een specifiek probleem en dat je in de eerste sessie al zo veel inzicht krijgt dat je weer even door kunt. Alles is mogelijk. Jouw wensen komen uiteraard aan bod tijdens de intake.