Mijn werkwijze

Op onze eerste afspraak vertel je me over je klachten. Wanneer ze ontstaan zijn, waar je precies last van hebt en hoe je klachten invloed hebben op jou. Ik leg je vervolgens de opties voor om te gaan behandelen. Ik gebruik meerdere methoden, meestal in verschillende combinaties:

Mijn benadering op klachten, niet in balans zijn, stress, ziekte, onzekerheid, slechte gewoonten, verslaving, etc, niet volgens een bepaald protocol. Dat betekent dat het etiketje wat je opgeplakt hebt gekregen niet leidend is. Het gaat mij om jou, de mens achter de klachten.

Veel mensen willen graag een diagnose, een naam voor wat ze mankeren. “Weg met de onzekerheid, nu weet ik tenminste wat ik heb.” 

Mijn perceptie is: Je weet niet wat je hebt, je weet slechts hoe de diagnose luidt die gegeven wordt aan de verzameling van symptomen die je ervaart. Ja, je hebt een naam gekregen voor de klachten die je hebt. Maar is dat voldoende voor je? 

Fibromyalgie, auto-immuun, migraine, PDS, lumbago, depressie, burnout, PTSS, ADD, HSP etc, etc. Wat zegt dit allemaal nu echt?  Iedereen is anders. Jouw hoofdpijn/rugpijn/buikpijn is niet dezelfde als die van je buurvrouw. Het zit niet op dezelfde plaats, voelt niet hetzelfde, heeft niet dezelfde oorzaak en niet dezelfde intensiteit. Het is zelfs zo dat haar klacht misschien beter voelt door een warm kompres en die van jou door een icepack. Als het om psychische diagnoses gaat zoals burn-out, depressie en ADD, ben ik nog steeds meer geïnteresseerd in wat er bij jou van binnen leeft, wat de reden was om deze klacht te creëren. 

Bewustwording

We zijn allemaal uniek en dat is mooi. We hebben allemaal onze (eigen)aardigheden, onze gevoeligheden, onze jeugdtrauma’s en onze verlangens. Deze maatschappij is grotendeels gericht op presteren, de lat hoog leggen en materialisme. Heel veel wordt beredeneerd en gerelativeerd. Iedereen moet in een hokje passen, anders ben je niet normaal. Dat klinkt nogal negatief, maar kijk maar eens om je heen. Hier in het Westen rijzen de chronische ziektes, de stress, het medicijngebruik en de overprikkelde kinderen de pan uit. Dit is niet normaal, maar wel een logisch gevolg van hoe we hier leven. 

In mijn praktijk heb ik me in de beginjaren vooral gericht op het behandelen van lichamelijke klachten met behulp van lichamelijke behandelingen. Ondanks dat mijn resultaten vrij goed waren, had ik altijd het idee dat ik iets miste, maar ik was nog zoekende. 

In de loop van de jaren zag ik om me heen dat mensen niet gezonder werden, maar steeds meer gestrest, meer overweldigd, meer geprikkeld, hun zenuwstelsel onbewust continue in de overlevingsstand. Stresshormonen hebben vrij spel in zo’n lichaam en ziekte is daar een natuurlijk gevolg van.

En niet alleen de volwassenen, ook veel kinderen zijn uit balans. De meeste kinderen zijn niet raar, gek of bijzonder (in negatieve zin) en hebben al helemaal geen ‘quick fix’ nodig in de vorm van medicatie. Meestal is er sprake van een natuurlijke reactie, die zich uit in bepaald gedrag of klachten. Zodra daar begrip voor komt, kunnen veel klachten vanzelf verdwijnen.

Doordat ik mezelf door de jaren steeds meer heb ontwikkeld, leerde ik steeds meer over de oorzaak van diverse lichamelijke – en psychische klachten.  

Regulier of alternatief?

Medicatie en reguliere zorg zijn niet overbodig. Integendeel, vaak redt het ons leven. Voordat je besluit om naar mij of een andere therapeut te gaan, is het altijd verstandig om naar je huisarts te gaan met nieuwe klachten.

Wat hier in het Westen echter ‘alternatieve’ zorg wordt genoemd, is in veel Oosterse landen juist de normale zorg. Zij kijken anders naar ziekte en gezondheid. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, zeggen ze daar. Lichaam en geest werken samen en communiceren met elkaar. Als je lichaam ‘nee’ zegt, is daar een reden voor. Het verbaast je wellicht niet dat de mensen daar veel minder last hebben van de chronische ongemakken waar wij mee te maken hebben.  

Vergoedingen

Vergoedingen worden in de loop van de jaren steeds minder, de eisen aan therapeuten steeds strenger en als klant ga je steeds hogere premie betalen. Ik raad je aan om de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid te  nemen en geld opzij te zetten. Op deze manier kun je je bijna elke therapie en therapeut veroorloven die jij maar wilt en ben je niet afhankelijk van een zorgverzekeraar die bepaalt waar jij terecht kan. 

Mijn behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen en worden gedeeltelijk vergoed wanneer je daarvoor aanvullend verzekerd bent. Niet alle verzekeraars vergoeden dezelfde therapie. Als het heel belangrijk voor je is, vraag het dan na en vermeld daarbij de behandelcode.

Let op! Zilveren Kruis heeft besloten om vanaf januari 2022 de code 24005 niet meer te vergoeden. Dat betekent dat massagetherapie niet meer vergoed wordt door Zilveren Kruis en de verzekeraars die onder dezelfde organisatie vallen. 

De behandelcodes die ik momenteel mag gebruiken zijn:

24005- Overige natuurgeneeskunde

24200- Klassieke Homeopathie

24610- Sportmassage

De code die ik op jouw factuur zet is afhankelijk van de behandeling die ik doe. Aangezien ik vaak methoden combineer, wordt de code gebruikt die voor het grootste deel van de behandeling van toepassing is.

 

Praktijkinformatie:

AGB zorgverleners code: 90040954AGB

AGB praktijk code: 90019344

KvK: 27365759

De organisaties waar mijn praktijk bij aangesloten is: