Klassieke Homeopathie

Klassieke Homeopathie

'Like cures like'

Wat is (klassieke) homeopathie? Laat ik beginnen met wat homeopathie NIET is.

Het is niet doormeten welke energiebanen in je lichaam verstoord zijn en welke blokkades opgelost moeten worden. Een homeopaat adviseert in principe niet over supplementen voor je dagelijkse gezondheid. Het is niet een doos vol gezondheidsproducten waar je maandelijks honderden euro’s aan kwijt bent. Homeopathie is geen kruidengeneeskunde.

Homeopaten zijn vaak echter niet alleen maar homeopaat. Ze zijn soms ook orthomoleculair therapeut of gebruiken bioresonantie apparatuur. Dat geeft logischerwijs verwarring over wat homeopathie nu echt is.

Een homeopathisch middel wordt gemaakt van o.a. planten, dieren of mineralen. Als je een mengsel maakt van de plant Belladonna, is het niet aan te raden dit zomaar in te nemen. Belladonna is namelijk een giftige plant. Belladonna veroorzaakt o.a. heftige bonkende hoofdpijnen, hoge koorts en ijlen. Echter, wanneer je een middel maakt volgens de richtlijnen van de homeopathie, moet je het mengsel steeds verdunnen en schudden. Potentiëren heet dat. Telkens weer opnieuw, totdat er geen giftige eigenschappen meer in zitten. Dit is veel werk om zelf te doen. Daarom bestellen de meeste homeopaten de middelen bij een homeopathische apotheek. Wat er uiteindelijk overblijft zijn de energetische eigenschappen van de plant. Gek genoeg, kan dit middel juist de klachten verlichten die de giftige vorm veroorzaakt. Het homeopathische middel Belladonna is dus passend bij iemand die klaagt over heftige koorts met hallucinaties en hoofdpijn. De cliënt zal zeggen: “alsof iemand met een hamer in mijn hoofd bonkt”. Op deze manier genezen heet ‘like cures like’. Het gelijke wordt met het gelijkende genezen.

Verwar homeopathie niet met kruidengeneeskunde (fytotherapie). Bij kruidengeneeskunde zijn de fysieke eigenschappen van de plant nog steeds in het middel aanwezig. Dit kan interactie met medicatie veroorzaken, wat bij homeopathie niet het geval is.

Klinische homeopathie of complex-homeopathie

In acute situaties zoals een breuk, kneuzing, griep of koorts, schrijft een homeopaat puur voor op de symptomen. Dit heet klinische homeopathie, omdat er globaal wordt gekeken naar het ziektebeeld. Zo is Arnica hét middel bij een gekneusde enkel. Bellis Perennis is geschikt bij diepe buikwonden zoals bij een buikoperatie. Symphytum kan gegeven worden om het herstel van een breuk te bevorderen. Cantharis is een veel gebruikt middel bij pijnlijke blaasontstekingen. In deze gevallen kan homeopathie heel snel werken, binnen enkele uren. Voor mensen die graag homeopathie zelf willen toepassen thuis, is de klinische homeopathie hier het meest geschikt voor. Veel homeopaten geven ‘Eerste Hulp met Homeopathie’ cursussen. Hierbij krijg je meestal een startpakket: een doosje met de meest voorkomende middelen en een boekje dat je zelf kunt raadplegen.

Een variant op klinische homeopathie is complex-homeopathie. Dit zijn de middelen die je in de drogist of apotheek vindt. Als je op het potje kijkt, zul je zien dat hier meerdere homeopathische middelen in zitten. Eigenlijk komt het er op neer dat er meerdere middelen bij elkaar gestopt worden die affiniteit hebben met bijvoorbeeld hoestklachten. Hopelijk zit er één bij die passend is voor de soort hoest die jij hebt.

Klassieke Homeopathie

In situaties die meer chronisch zijn, is de werkwijze iets anders.

Voorbeelden van klachten/aandoeningen die je kunt behandelen of verlichten met homeopathie:

 • Menstruatieklachten
 • Migraine
 • Gewrichtspijn
 • Hyperactiviteit
 • Chronische vermoeidheid
 • Geen zin meer in seks
 • Eetstoornissen
 • Depressieve gevoelens/niet lekker in je vel
 • Huidklachten
 • Overgangsklachten
 • Chronische pijnen
 • Kanker
 • Klachten sinds een doorgemaakte ziekte of vaccinatie
 • Gedragsproblemen

De symptomen zijn belangrijk, maar het is echter nog belangrijker wie de persoon is die de klachten heeft. De energie van de plant, het dier, het mineraal, moet passen bij de energie van de persoon. Pas als dat een match is, werkt het middel. Aangezien er duizenden middelen beschikbaar zijn tegenwoordig, is het best een puzzel voor een homeopaat om uit te zoeken welk middel het beste past.

Tijdens het consult worden veel vragen gesteld om te bepalen welke homeopathische benadering voor jou passend is. Niet alleen passend bij de klachten, maar vooral bij jou als persoon. Dit is klassieke homeopathie: Een therapie en behandelplan voorschrijven op het hele beeld, de klacht én de persoon. Het gesprek is dus heel uitgebreid. Welke klachten zijn er? Hoe voelt het precies aan? Welke klachten zijn er in het verleden nog meer geweest? Hoe reageer je op de klacht? Wat is je karakter? Waar draait het om in jouw leven, wat is de rode draad? Hoe zijn de relaties met andere mensen? Een gesprek kan zomaar anderhalf uur duren. Er valt zoveel te vertellen en te vragen. Dat maakt een homeopathisch consult voor veel mensen ook fijn. Eindelijk eens iemand die de tijd neemt en alles over je wil weten! Ondanks dat persoonlijk contact de voorkeur heeft, kunnen consulten ook prima plaatsvinden via videobellen. 

Hoe werkt homeopathie?

Homeopathie is niet te vergelijken met reguliere medicatie. Homeopathie zet je eigen zelfgenezend vermogen aan tot genezing. Het geeft je lichaam een prikkel om in beweging te komen en de balans te gaan herstellen. Het voordeel van homeopathie is dat het puur en mild is. Het heeft geen bijwerkingen zoals medicijnen dat kunnen hebben. Het is daarom geschikt voor iedereen. Omdat het een energetische behandelmethode is, kun je je misschien voorstellen dat je de effecten van een goed passende homeopathische therapie kunt merken op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau. Het kan dus zomaar zijn dat je het consult aanvraagt om je menstruatieklachten te laten behandelen, maar dat je tijdens het behandelproces merkt dat je meer energie krijgt, beter slaapt en je emotioneel veel stabieler voelt. Mooi meegenomen, toch? Daar komt bij dat als je jezelf hoort vertellen, dat je zomaar tot inzichten kunt komen over waarom iets gebeurt in je leven. 

Hoe snel homeopathie werkt is lastig te zeggen. Zoals eerder benoemd, in acute gevallen kan het heel snel werken en dat is ook wenselijk. Bij klachten die al langer aanwezig zijn is het niet te voorspellen. Jij en jouw klachten zijn niet te vergelijken met die van iemand anders, puur omdat jij uniek bent. Een homeopathische behandeling is een individuele therapie, afgestemd op jou. Hoe langer je klachten hebt, hoe langer je ook kunt uittrekken voor het genezingsproces. Ook het gebruik van geneesmiddelen, de pil, vaccinaties, etc.; alles wat het lichaam van buitenaf beïnvloed heeft, heeft effect op jouw zelfgenezend vermogen. 

Als je voor natuurlijke geneeswijzen kiest, kies je ook voor een andere manier van naar je lichaam kijken. Reguliere medicijnen zijn gericht op snel en effectief ingrijpen, ongeacht wat de effecten daarvan op lange termijn zijn. Natuurlijk genezen is een proces, waarbij je je lichaam de kans geeft het werk te doen waar het voor gemaakt is: de balans herstellen en in stand proberen te houden. Dat kost tijd. Je lichaam is geen machine die je met een knopje aan en uit zet, hoe graag je dit ook zou willen. Er zijn verschillende reacties mogelijk als je voor een homeopathische benadering kiest. Zoals hierboven beschreven, kun je de werking van een homeopathisch middel op meerdere vlakken ervaren. Het komt wel eens voor dat klachten eerst erger worden, dit heet een beginverergering. Hiervan hoef je niet te schrikken. Het betekent niet dat het middel niet goed gekozen is. Het kan zijn dat je wat gevoelig reageert. Meld je direct als je klachten verergeren, want hier kan iets aan gedaan worden. 

 

Calendula

Calendula

Dit is het plantje Calendula. Het homeopathische middel Calendula schrijf je voor bij wondjes die moeilijk genezen. In dit geval is het dus een klinische toepassing, enkel op de fysieke klacht.

Lachesis

Slangengif zoals van de Lachesis-slang is een bekende toepassing in de homeopathie. Zoals eerder beschreven is het homeopathische middel dus niet giftig. Lachesis past bij charismatische mensen, die graag gezien en gehoord willen worden. Lachesis-mensen praten veel om hun emoties te uiten. Ze zijn trots, dominant, manipuleren om de aandacht te krijgen en kunnen nogal wraakzuchtig zijn als ze gekwetst worden. De afkeer van strakke kleding is opvallend, je zult ze niet in een coltrui zien, want fysiek en emotioneel willen ze niet bekneld worden. Keelklachten passen bij dit middel. Als duidelijk is dat de cliënt een ‘Lachesis-type’ is, wordt er dus klassiek homeopathisch voorgeschreven.

Lachesis

Vereniging Homeopathie

Wil je meer informatie over homeopathie? Je kunt lid worden van Vereniging Homeopathie. Je krijgt het Homeopathie Magazine dan 4x per jaar in je brievenbus.