Vind je dat andere mensen te veel invloed hebben op hoe jij je voelt?

Merk je dat je in bepaalde situaties snel getriggerd bent?

Betrap je jezelf er op dat je regelmatig in de slachtofferrol zit en zou je dat graag anders zien?

Heb je bepaalde karaktereigenschappen die niet positief uitwerken voor je?

 

Persoonlijke ontwikkeling is een cadeau voor jezelf. 

Stel je voor hoe het zou zijn als:

-Je weet waarom bepaalde mensen je pad kruisen

-Je nare gebeurtenissen uit je verleden achter je kunt laten zonder wrok te koesteren

-Je rustig kunt reageren als mensen kritiek op je hebben

-Je weet wat de reden is van overmatig eten, drinken, shoppen, werken, etc.

-Je kunt stoppen met piekeren en stressen

-Je snapt waarom je soms zo gevoelig reageert op bepaalde onderwerpen of mensen

-Je meer begrip hebt voor delen van jezelf die je liever niet zou hebben

-Je meer invloed hebt op hoe relaties in je leven verlopen

Als je weet waarom je doet wat je doet, kun je ook kiezen of je het anders wilt. Je krijgt de regie over jezelf, over je leven. Dat een ander je kan maken en breken? No way! Je kunt de kracht die je nodig hebt uit jezelf halen en je bent daarvoor niet afhankelijk van een ander. 

'Je ziet de wereld niet zoals zij is, je ziet haar zoals jij bent.'

Het is nooit de gebeurtenis die ons van streek maakt, het is onze perceptie daarop. We hebben bijna allemaal negatieve ervaringen gehad in onze jeugd. Maar iedereen reageert daar anders op. Dat bewijst dat het probleem dus niet in de gebeurtenis zelf zit, maar in de impact die het op ons heeft gehad. 

Wanneer je als kind met nare emoties te maken krijgt in je leven, is dit nogal wat. Je vraagt om een snoepje en je moeder zegt “Straks”. Even later, in de supermarkt, ligt er zoveel lekkers, dat zou je wel graag willen. En je moeder had beloofd dat je nog een snoepje zou krijgen, toch? Maar op dat moment zegt ze “Nee, we gaan zo eten.” Wow! De boosheid! Het verdriet! De frustratie! Je stort jezelf ter aarde en gaat op de vloer van de supermarkt liggen krijsen…

Als je dit nu als volwassene ziet gebeuren, denk je wellicht: ‘Jeetje, wat overdreven over een snoepje.’ Maar voor het kind gaat het over meer dan dat. Ineens moet het dealen met teleurstelling en het feit dat iemand iets beloofd heeft en het niet nakomt. Wat betekent dat? Waarom komt mijn moeder haar belofte niet na? Ben ik het niet waard om rekening mee te houden? Houdt ze dan niet van me? Het zaadje van de overtuiging ‘Ik ben het niet waard om rekening mee te houden’ is geplant. Als kind kun je namelijk niet relativeren en bedenken dat er een minder heftige reden is waarom je moeder ‘nee’ zei. In de loop van je leven zul je vaker met teleurstellingen geconfronteerd worden, maar  ‘The first cut is the deepest’. 

Je primitieve brein, dat gericht is op overleven en ook keuzes maakt gebaseerd hierop, zal bij nieuwe teleurstellingen die oude overtuiging met bijbehorende emotie weer tevoorschijn halen: “O ja, dit is hoe teleurstelling voelt. Ik ben het niet waard om rekening mee te houden. Het ligt aan mij.”

Zo kan het dus gebeuren dat je als volwassene van 45 jaar te horen krijgt dat je partner je helemaal vergeten is op te halen van je werk, omdat er ineens een belangrijk telefoontje tussendoor kwam. En in plaats van dat jij daar begripvol op reageert: “Joh, kan gebeuren, kom je er zo aan dan?”, haalt je primitieve brein die overtuiging uit de oude doos er weer bij: ‘Ik ben het dus niet waard om rekening mee te houden.’ Vervolgens word je overmatig boos, gefrustreerd en verdrietig en je partner heeft geen idee wat hem of haar overkomt..

Je eigen kind als spiegel

Kinderen zijn heel gevoelig en hebben vaak feilloos door wat er aan de hand is, ook al kunnen ze er niet altijd woorden aan geven. Kinderen spiegelen, ze laten je zien wat er mis is in je eigen leven en wat je jezelf meer mag gunnen. Ondanks dat gedragsproblemen bij kinderen negatief lijken, is de onderliggende boodschap van je kind naar jou altijd positief. Zodra je wilt en kunt begrijpen wat deze boodschap is en die ook ter harte neemt, is het voor je kind ook niet meer nodig om je een spiegel voor te houden. 

 

Hoe kan het anders?

Door je bewust te worden van waar je mee bezig bent. Als je heftig reageert, heb je bijna altijd te maken met een trigger. Dat betekent dat je emotie meer met het verleden te maken heeft dan met het heden. Het goede nieuws is dat het probleem dus niet bij de ander ligt. Want die kun je toch niet veranderen. Zij reageren ook vanuit hun eigen verleden. Maar je kunt wel jezelf helen, waardoor je perceptie verandert. Dat maakt je een vrij mens! 

Ik help je ontdekken waarom je doet wat je doet, zodat je je geen slachtoffer meer hoeft te voelen van situaties of andere mensen. Ik doe dat met behulp van oplossingsgerichte gesprekken, NLP, schrijfoefeningen en hypnotherapie. Net wat bij jou past en waar jij je fijn bij voelt.