fbpx
Triggerpoint Reset Technieken

Triggerpoint Reset Technieken

Bij mensen die pijnklachten hebben zijn er vaak triggerpoints te voelen in de spieren. Een triggerpoint is een lokale verkramping van de spiervezels.

Je spier is niet een massief ding, het bestaat uit allemaal spiervezels. Vergelijk het maar met een bos elastiekjes. Hoe elastischer de elastiekjes zijn en hoe mooier ze met elkaar samenwerken, hoe beter je kunt bewegen. Zodra je een knoop legt in een of meerdere elastiekjes, krijg je daar een verdikking. Als je met je vinger er overheen gaat, voel je het knoopje zitten. En elastiekjes waar een knoop in zit, zijn minder flexibel dan de andere elastiekjes.

Terug naar jouw spiervezels. Als daar zo’n soortgelijke verdikking zit, wordt op die plek de doorbloeding verstoord. Een verminderde doorbloeding betekent ook minder zuurstoftoevoer naar je spieren. Overal in je lichaam lopen ook zenuwen. Zenuwen houden niet van zuurstoftekort en beklemmingen, dan gaan ze signaaltjes doorgeven aan de hersenen, die jou vervolgens waarschuwen door middel van pijn. Triggerpoints kunnen pijn veroorzaken zoals nek/schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn, heupklachten. Maar ook tinnitus (piep/brom/suis in je oor), kaakpijn, duizeligheid, migraine zijn klachten waar triggerpoints een rol kunnen spelen.

 

triggerpoint been

Triggerpoints en hun uitstralingsgebieden

De verdikking in je spier maakt de spier ook korter. Dit kan weer problemen geven aan de uiteinden, de pezen. Een verkorte spier staat op spanning en trekt te hard aan de plek van aanhechting waardoor je een peesontsteking kunt krijgen zoals een tenniselleboog, achillespeesontsteking.

Zoals je wellicht wel weet lopen bloedvaten en zenuwen vanuit het midden (je nek, je, rug, je bekken) helemaal door naar je armen en benen. Dat betekent dat als je ergens in de onderrug of bil triggerpoints hebt zitten, dat je dat tot in je kuit kunt voelen. Sommige mensen hebben het gevoel dat er een strakke band om de enkel zit of voelen tintelingen. Er is niets mis met je onderbeen in dit geval, maar spanning in de bovenliggende spieren zorgen er voor dat de doorbloeding en zuurstoftoevoer belemmerd wordt.

Op de plaatjes zie je zwarte kruisjes en rode gebieden. De kruisjes stellen de triggerpoints voor en de rood gekleurde gebieden zijn de plekken waar pijn verwacht kan worden ten gevolge van die triggerpoints. Op veel plaatsen in het lichaam kunnen triggerpoints voorkomen, veel meer dan dat nu op de plaatjes afgebeeld wordt. 

Het gevolg van triggerpoints:

Sensaties die je kunt voelen als gevolg van triggerpoints:

-Stijfheid

-Tintelingen

-Brandende pijn

-Stekende pijn

-Zeurende, uitstralende pijn

-Verdoofd gevoel, ‘dode’ vingers bijv.

 

Triggerpoints ontstaan vaak door:

*overbelasting

*een verkeerde houding

*steeds dezelfde beweging uitvoeren

*lichamelijk trauma zoals vallen of stoten

*een injectie in die spier

*stress

*onbewuste emotionele disbalans

Het zelf genezend vermogen van het lichaam lost de meeste problemen binnen een paar weken zelf op. Als je er last van hebt en het belemmert je in je dagelijks leven kan het fijn zijn om het lichaam een handje te helpen door een massagetherapiebehandeling. Ik pas vaak meerdere technieken toe voor een optimaal resultaat, waaronder speciale Triggerpoint Reset technieken. Hier komen geen naalden aan te pas of andere heftige technieken, Triggerpoint Reset technieken zijn mild en ontspannen juist het zenuwstelsel. Deze technieken zijn onderdeel van de Triggerpoint Reset Methode. Deze methode is een combinatie van lichamelijke behandeling en mind/body coaching en is super effectief als je definitief van chronische pijn af wilt komen. 

Meer lezen over het blijvend oplossen van chronische pijn: