Mijn werkwijze en visie

Mijn benadering op klachten, niet in balans zijn, stress, ziekte, onzekerheid, slechte gewoonten, verslaving, etc, is altijd holistisch. Dat betekent dat het etiketje wat je opgeplakt hebt gekregen mij niet zoveel zegt. Het gaat mij om jou, de mens achter de klachten.

Veel mensen willen graag een diagnose, een naam voor wat ze mankeren. “Weg met de onzekerheid, nu weet ik tenminste wat ik heb.” 

Je weet niet wat je hebt, je weet slechts wat de naam is die gegeven wordt aan de verzameling van symptomen die je ervaart. Ja, je hebt een verklaring gekregen voor de klachten die je hebt. Maar is dat voldoende voor je?

Fibromyalgie, auto-immuun, migraine, PDS, lumbago, depressie, burnout, PTSS, ADD, HSP etc, etc. De lijst is eindeloos. En het zegt niet veel. Iedereen is anders.  Jouw hoofdpijn/rugpijn/buikpijn is niet dezelfde als die van je buurvrouw. Het zit niet op dezelfde plaats, voelt niet hetzelfde, heeft niet dezelfde oorzaak en niet dezelfde intensiteit. Het is zelfs zo dat haar klacht misschien beter voelt door een warm kompres en die van jou door een icepack. 

Bewustwording

We zijn allemaal uniek en dat is mooi. We hebben allemaal onze (eigen)aardigheden, onze gevoeligheden, onze jeugdtrauma’s en onze verlangens. Deze maatschappij is grotendeels gericht op presteren, de lat hoog leggen, materialisme en heel veel wordt beredeneerd en gerelativeerd. Iedereen moet in een hokje passen en doe je dat niet, ben je niet normaal. Dat klinkt nogal negatief, maar kijk maar eens om je heen. Hier in het Westen rijzen de chronische ziektes, de stress, het medicijngebruik en de overprikkelde kinderen de pan uit.

In mijn praktijk heb ik me in de beginjaren vooral gericht op het behandelen van lichamelijke klachten met behulp van lichamelijke behandelingen. Ondanks dat mijn resultaten vrij goed waren, had ik altijd het idee dat ik iets miste, maar ik was nog zoekende. 

In de loop van de jaren zag ik om me heen dat mensen niet gezonder werden, maar steeds meer gestrest, meer overweldigd, meer geprikkeld, hun zenuwstelsel onbewust in de overlevingsstand, waardoor stresshormonen in hun lichaam vrij spel hebben. Ziekte is daar een natuurlijk gevolg van.

En niet alleen de volwassenen, ook veel kinderen zijn uit balans. Niet gek, als je in een bepaalde omgeving geboren wordt en opgroeit. De meeste kinderen zijn niet raar, gek of bijzonder (in negatieve zin) en hoeven al helemaal niet ‘gefixt’ te worden met medicatie. Meestal is er sprake van een natuurlijke reactie, die zich uit in bepaald gedrag of klachten. Zodra er begrip voor komt, kunnen veel klachten vanzelf verdwijnen.

Doordat ik mezelf als therapeut door de jaren steeds meer heb ontwikkeld, leerde ik steeds meer over de oorzaak van diverse lichamelijke – en psychische klachten.  

Regulier of alternatief?

Hiermee zeg ik niet dat medicatie en reguliere zorg overbodig zijn. Integendeel, vaak redt het ons leven. Voordat je besluit om naar mij of een andere therapeut te gaan, is het altijd verstandig om naar je huisarts te gaan met nieuwe klachten.

Wat hier in het Westen echter ‘alternatieve’ zorg wordt genoemd, is in veel Oosterse landen juist de normale zorg. De basis daar is ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’.  Het een is niet belangrijker dan het ander, lichaam en geest werken samen en communiceren met elkaar. Als je lichaam ‘nee’ zegt, is daar een reden voor. 

Mijn aanpak is: Ik inventariseer wat je klachten zijn en luister naar jouw verhaal. Wat is de impact van je klachten op jou? Wat is er aan vooraf gegaan? Welke factoren kunnen een rol spelen in het ontstaan of in stand houden van je klachten? In hoeverre heb je dingen overgenomen van je ouders of grootouders? Wat wil je bereiken en welke rol zie je daarin voor jezelf?