fbpx

Sigrid Sneijders

‘Alsof ze op jou zitten te wachten! En hou je maar in, want straks zien ze dat je helemaal niks kan.’

Ik werd gek van dat stemmetje in mijn hoofd dat het blijkbaar heerlijk vond om mij continue het gevoel te geven dat ik niet goed genoeg was. Daar stond ik dan, als volwassen vrouw. Een nieuwe opleiding, een nieuwe groep en wéér deed ik hetzelfde: mezelf afzonderen omdat ik ervan overtuigd was dat ik toch niet intelligent, leuk of aardig genoeg was. Als kind ben ik gepest en op school ging ik mezelf al onzichtbaar maken om het pesten te vermijden. Zonder diploma ging ik van school en ik werd op mijn 18e moeder. De ongeschoolde baantjes die ik had gaven me het gevoel dat ik niets noemenswaardigs zou bereiken in mijn leven. Toch had ik een drang om te bewijzen dat ik geen loser was.

Fast forward, jaren later. Ik had ondertussen ontdekt dat ik therapeut wilde worden. Heel veel tijd, geld en energie heb ik gestoken in het worden van een goede therapeut. Fantastische cursussen en opleidingen heb ik gevolgd, de een nog interessanter dan de ander.

En ik maar denken dat ik leren niet leuk vond!

Ik was niet meer te stoppen. Mijn man raakte helemaal de weg kwijt, want elke maand had ik wel weer een nieuw idee voor mijn praktijk en wist ik al welke cursus de volgende zou worden. Mijn vaste klanten snapten niet meer wat ik nu deed en voor wie, laat staan dat ik nieuwe klanten aantrok.

Ik volgde allerlei businesscoaches, kon een winkeltje beginnen in alle gratis e-books en trainingen op het gebied van ondernemen en eigenlijk wist ik in theorie wel wat ik moest doen om de juiste klanten aan te trekken. In de praktijk kwam er weinig van terecht vanwege mijn introverte karakter en mijn bescheidenheid. Ik voldeed graag aan de wensen van mijn klanten, waardoor mijn leven behoorlijk beïnvloed werd door mijn praktijk. En dat terwijl ik juist voor mezelf was begonnen voor de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebracht.  

De belangrijkste mindshift kwam pas toen ik zelf in therapie ging. De opleiding die ik destijds deed was van mening dat je anderen niet kan begeleiden als therapeut of coach als je niet regelmatig je eigen ‘shit’ opruimt. Ik dacht nog: ‘Wat valt er voor mij nou nog op te ruimen?’ Nou… daar ben ik van teruggekomen. Ik werd geconfronteerd met mijn onbewuste overtuigingen, triggers en saboterend gedrag. Ik kwam er ook achter dat de drang naar nieuwe cursussen voortkwam uit onzekerheid en dat ik eigenlijk nog niet precies wist wat mijn missie was. Stukje bij beetje vielen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. 

Mijn visie op therapie voor therapeuten is:

Je kunt mensen niet verder helpen dan waar je zelf staat in het leven. Een goede therapeut werkt net zo goed aan haar eigen persoonlijke ontwikkeling dan aan haar ondernemersvaardigheden. 

Wat je over mij als therapeut moet weten

Ik laat mijn cliënten kritisch naar hun eigen gedrag en gevoel kijken en ik nodig ze uit om te kijken naar de oorzaak hiervan. Van daaruit komt er ruimte voor oplossingen en andere keuzes. De uitspraak: “Zo ben ik nu eenmaal”? Nee. Gewoon nee. Ik ben eerlijk en direct wanneer ik merk dat mijn cliënten emoties vermijden of situaties bagatelliseren. Soms verpak ik deze directheid in humor, als dat bij de situatie past. Dit maakt zwaardere gesprekken wat lichter en het helpt te relativeren. De cliënten die bij mij passen zijn nieuwsgierig naar een verrassende ontdekkingstocht naar zichzelf.Mijn (eigen)aardigheden:

  • Midden in de zomer in de auto hard meezingen met de kerst-cd die nog in de speler zit.
  • Ik ben introvert.
  • En toch zit ik op een toneelvereniging. Mijn favoriete rol is die van de overdreven dramatische vrouw. Is dat niet uit je comfortzone, Sig? 100%!
  • Wens: Eigen boshuisje hebben.
  • Dubbel liggen om flauwe, slappe humor, zoals Pittige Tijden en Theo en Thea (mijn zus en ik gebruiken sommige uitspraken van de typetjes regelmatig, met de bijbehorende stem natuurlijk).
  • Mijn thee drink ik altijd uit de grootste theeglazen die er te vinden zijn en altijd met een laagje koud water omdat ik geen geduld heb om te wachten tot het op drinktemperatuur is.
  • Nog 5 levens nodig om alle boeken te lezen die ik bezit. Welke boeken? Spiritualiteit, hypnotherapie, psychosomatiek, trauma, het onbewuste brein, vooral therapeutenvoer dus. En Stephen King!
  • Boek-koop-verslaving dus…
  • Gek op de combinatie bier en spareribs.